dijital hizmet vergisi yasalaştı!

10 Ağustos 2020

Dijital Hizmet Vergisi Yasalaştı!

Özellikle ocak ayından sonra gündem konusu haline gelen Dijital Hizmet Vergisi, 7194 Sayılı Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun (“Kanun”) ile düzenlenmiştir. 20 Mart 2020 tarihli ve 31074 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğ ile dijital hizmet vergisine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Kanun ile Türkiye’de faaliyet gösteren dijital hizmet sağlayıcılarının reklam gelirlerine ilişkin düzenleme ile pek çok sosyal medya kuruluşu ve sağladığı hizmet ile ürün/hizmet satışına aracılık eden çevrimiçi platformlara yeni bir vergi mükellefiyeti getirildi. Bu yazımızda hizmet türleri ve muafiyetleri bakımından dijital hizmet vergisini inceledik.

 

Kimler Dijital Hizmet Vergisi Ödeyecek?

Dijital ortamlarda gerçekleştirilen her türlü reklam, içerik satışı, bir mal ve hizmetin satışına aracılık edilmesi için gerçekleştirilen işlemler ve tüm bu işlemlere aracılık edilmesi yeni düzenleme ile vergiye tabi tutulmuştur.
 

Hangi İçerik ve Hizmetler Vergilendirilecek?

Dijital Ortamda Sunulan Reklam Hizmetleri

Dijital ortamlarda sağlanan reklam hizmetleri bakımından verginin kapsamı oldukça geniş tutulmuştur. Buna göre;
  • arama motoru sonuçlarında üst sıralarda görünür olmayı sağlayan reklamlardan elde edilen gelirler,
  • video içeriklerinin izlenmesi sırasında kullanılan reklamlardan elde edilen gelirler,

  • açılır pencere reklamları gibi pek çok reklam türünden elde edilen gelirler

vergiye tabi tutulmuştur.

Bilindiği üzere şirketler bu reklam hizmetlerinden yararlanmak adına bir dijital medya ajansı ile çalışmaktadır. Bu reklam hizmetlerinin sağlanması, raporlanması gibi hizmetleri sağlayan dijital medya ajansları da düzenleme kapsamında Dijital Hizmet Vergisine tabidir. Özellikle sponsorlu içerik olarak bilinen reklam türleri bu kapsamda değerlendirilecektir.

 

Dijital Ortamda Yapılan İçerik Satışları ve İçeriklerden Yararlandırmaya Yönelik Hizmetler

 

Sesli, görsel veya dijital herhangi bir içeriğin (bilgisayar programları, uygulamalar, müzik, video, oyunlar, oyun içi uygulamalar ve benzerleri dâhil) dijital ortamda satışından elde edilen gelir, dijital hizmet vergisine tabidir. Bununla birlikte ilgili içeriklerin dijital ortamda dinlenmesine, izlenmesine, oynanmasına veya elektronik cihazlara kaydedilmesine/ kullanılmasına yönelik dijital ortamda sunulan hizmetlerden elde edilen gelirler de dijital hizmet vergisine tabidir. Örneğin Netflix, Spotify, Google Play Store, App Store, ITunes gibi oldukça sık kullanılan hizmet sağlayıcıları bu kapsamda değerlendirilecektir.
 

Kullanıcıların Birbirleriyle Etkileşime Geçebilecekleri Dijital Ortamların Sağlanması ve İşletilmesi Hizmetleri


Kanuna göre, kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması ve işletilmesinden elde edilen gelir dijital hizmet vergisine tabidir. Kullanıcılar arasında bir mal veya hizmetin satılmasına veya satılmasının kolaylaştırılmasına yönelik sunulan hizmetler de vergi kapsamındadır. Sahibinden.com, Dolap, Trendyol gibi oldukça sık kullanılan hizmet sağlayıcıları da bu düzenleme ile vergi yükümlüsü olmaktadır.
 

Dijital Ortamda Sunulan Hizmetlere Aracılık Hizmetleri


Dijital ortamda sunulan; kullanıcıya ürün özelliklerini filtreleme ya da fiyat, marka, model ve benzeri bazında karşılaştırma ve sıralama yapma suretiyle yönlendirme gibi aracılık hizmetlerinden elde edilen gelirler verginin konusuna girmektedir. Özellikle seyahat planlamalarında oldukça sık kullanılan Skyscanner, Booking gibi hizmet sağlayıcıları bu kapsamda değerlendirilecektir.
 

Kimler Muafiyet Kapsamında?


Düzenleme kapsamında Türkiye’de elde edilen yıllık hasılatı 20 milyon Türk lirasından veya dünya genelinde elde edilen yıllık hasılatı 750 milyon Euro’dan az olanların dijital hizmet vergisinden muaf olacağı düzenlenmiştir.

Düzenleme kapsamında kimlerin mükellef olabileceği ile alakalı kafa karışıklıklarını ortadan kaldırmak isteyen Gelir İdaresi Başkanlığı, internet sitesi aracılığıyla yaptığı bir test ile dijital hizmet sağlayıcılarına mükellef olup olmadıkları konusunda yol göstermektedir.

 

Sonuç

Bu kanun ve tebliğ ile, günümüzde kullanımı sürekli artış gösteren ve kapsamı her geçen gün daha da genişleyen çevrimiçi hizmetlerin vergilendirilmesi adına oldukça önemli bir düzenleme yapılmıştır. Uygulamada ise özellikle Türkiye’de yerleşik bir temsilcisi bulunmayan dijital hizmet sağlayıcıları bakımından verginin nasıl tahsil edileceği hususu henüz netleşmemiştir.

İçerik: Av. Alp Akdaş

E-Bülten'e Hemen Kayıt Olun

E-bülten gönderimlerimize üye olmak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.