covid-19 salgını sürecinde organizasyonların ertelenmesi ve i̇ptali

17 Ağustos 2020

Çalışma Alanları
Yazarlar

COVID-19 Salgını Sürecinde Organizasyonların Ertelenmesi ve İptali

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, dernek lokalleri ve spor merkezleri gibi yerlerin faaliyetleri geçici bir süre için durdurulduğu açıklandı. Bu sebeple; organizasyon şirketleri, planlanan etkinlikleri iptal etmek veya ertelemek zorunda kaldılar.

Genelge ve alınan tedbirlerin hukuki ilişkileri ne şekilde etkileyeceği, iptal edilen organizasyonlarda ücret iadesinin hangi temelde ve ne şekilde yapılacağı konuları gündeme gelmiştir. Yazımızda iptal edilen etkinlik ve organizasyonların durumunu ve etkinlik öncesi ödeme yapmış olan tarafların başvurabileceği yolları inceledik.

 

Yapılan Ön Ödemelerin İade Edilmesi


İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeler çeşitli etkinliklerin iptalini zorunlu kılmıştır. Bu hallerde etkinliğin gerçekleştirileceği işletme ve etkinliğe gidecek tüketiciler için bu husus mücbir sebep teşkil edecektir. Tarafların karşılıklı borçları, ifa imkânsızlığı sebebiyle sona erecektir. Bu bağlamda, düğün, fuar, konferans ve benzeri bir organizasyon için salon kiralayan ve önden ödeme yapan kimse ücret iadesi talep edebilecektir. Diğer yandan, tüketiciler etkinlik bileti satın almışsa bileti iade edecek ve ücret iadesi alacaktır.
 

Ücret İadelerinde Kesinti Yapılması Mümkün Değildir


Taraflardan kaynaklanmayan bir sebeple yapılacak iptal ve erteleme durumlarında alan kiraları veya bilet ücretlerinde kesinti yapılacağına ilişkin sözleşme düzenlemeleri haksız şart niteliğindedir ve hukuken geçersiz sayılması gerekir. Mücbir sebepten kaynaklanan iptal hallerinde taraflardan herhangi birinin kusuru bulunmamaktadır. Bu sebeple iadelerin ödenen miktar üzerinden yapılması gerekmektedir.
 

Ücret İadesi Yapılmazsa Tüketici Hangi Yollara Başvurabilir?


Organizatörler veya etkinlik için yer kiralayanlar, ücret iadesini yapmakla yükümlüdür. Etkinlik sahibi ya da organizasyon şirketi tarafından ücret iadesi yapılmaz ve yapılmayan iadeden kaynaklı zarar meydana gelirse; ücret iadesi ve gecikme faizi talep edilebilir.
Tarafına ücret iadesi yapılmayan tüketici, ilk olarak bu iadeyi talep etmek için noter aracılığı ile yazılı bir bildirimde bulunmalıdır. Daha sonra ödeme yapılmazsa tüketici, Tüketici Hakem Heyetleri, icra daireleri veya Tüketici Mahkemeleri nezdinde başvuru yaparak geri ödemeleri talep edebilir

*Stj. Av. Zeynep Ece Uyarer katkı sunmuştur.

E-Bülten'e Hemen Kayıt Olun

E-bülten gönderimlerimize üye olmak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.